Historie van de club
De historie van de club gaat terug naar 1982. Cor Huisman vond op zolder een oude trekzak en begon hier wat op te spelen. Hij kreeg zijn vrienden, Piet Wagenaar en Roel Kedde ook enthousiast. Ze gingen in Leek op les en vatten het plan op om in Sneek ook met een groep te starten. Cor schreef een artikeltje in het Sneeker Nieuwsblad en tot ieders verbazing kwamen daar meer dan zestig reacties op.
In november 1982 ging men van start met een 25 tal cursisten. Wat Cor, Piet en Roel zelf kort te voren aan nummers hadden geleerd, werd weer aan de cursisten bijgebracht.
De club groeide voorspoedig. Het aantal cursisten nam in enkele jaren tijd snel toe. De opzet was om alles met minimale kosten uit te voeren. Cor hield de administratie en boekhouding bij in en op een sigarendoos. Tijdens de slotavonden werden de drank en de hapjes uit deze doos betaald, totdat het geld op was.
De docenten werden steeds meer uit de eigen gelederen opgeleid. Cursisten die wat meer talent hadden kregen al snel de status van docent.
Vele binnen onze vereniging geschoolde harmonicaspelers zijn elders in Friesland andere trekharmonica-groepen begonnen.
De muziek werd de eerste jaren door Cor in cijfers op een kladje papier geschreven. Cor was echter dyslectisch en zo stonden er vaak heel andere cijfers op papier dan hij bedoelde. De muziek werd door Vincent Veeger in een tekstverwerkingsprogramma verwerkt. In de loop van de jaren werd er steeds meer muziek verzameld en op papier gezet. Ook andere harmonicaspelers zetten muziek in cijfers op papier. Enkelen gebruikten verticale maatstrepen. Dat was wel zo gemakkelijk en werd in Sneek ook gebruikt. Zo is de Sneeker Notatie van de muziek ontstaan.
Ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de club wilde men iets leuks en zinvols doen. De verzamelde liedjes zijn toen in een boek verwerkt. Het Sneeker Trekzakboek was ontstaan. De eerste druk was binnen de kortste keren uitverkocht. Bij de volgende drukken is het boek steeds aangepast en zijn er diverse verbeteringen doorgevoerd.
Na de vierde druk is er ook een CD gemaakt, waarop 99 van de 130 liedjes uit het boek door leden van de club zijn voorgespeeld.
Intussen bestond er wel wat meer behoefte aan structuur en een status met een rechtspersoonlijkheid. Het aantal leden groeide gestaag door en er ging steeds meer geld om in de club. Er werd een interim bestuur gevormd met Simon Jellema als voorzitter, Vincent Veeger als penningmeester en Conny de Vries als secretaris. In 1993 is de vereniging officieel opgericht. De notaris, die de akte heeft laten passeren, is nadien nog meerdere jaren lid geweest van de club.
Natuurlijk werden er in de loop van de jaren nieuwe liedjes geschreven en verzameld. Een tweede boek was dan ook een logisch gevolg. Dit boek werd in oktober 1997 gepresenteerd. De bijbehorende tweede CD volgde in 1998. Kort hierop heeft Menno Dijkstra de zaak gecompleteerd met het “Sneeker Trekharmonica Tekstenboek.”
In 2004 heeft Lammert Mink van onze beide boeken elk cijfertje en streepje omgezet in notenschrift. Zo werden sindsdien ook de “Sneeker Trekzakboeken in Notenschrift” in eigen beheer uitgegeven.
Inmiddels bestaat de club 34 jaar. In de loop van de jaren zijn er heel veel mensen lid van onze club geweest of zijn nog steeds lid. Op grond van de ledenlijsten van 1982 tot heden komen we op een aantal van ruim 953 mensen die korte of langere tijd lid van de club zijn of zijn geweest.
In 2007 is de vereniging begonnen met een zomercursus voor aspirant docenten. Het jaar daarop is parallel hieraan een gevorderdencursus gestart. Beide cursussen voorzien prima in hun behoefte.
Eind mei 2008 heeft THCSneek op het Starteiland in het Sneekermeer met een prachtig jubileumfeest haar 25 jarig bestaan gevierd. Het Starteiland was die dag en avond omgetoverd tot Trekzakeiland waarop tot in de late uurtjes feestelijke trekzakklanken de boventoon voerden.
In 2009 was er steeds meer vraag naar een nieuw cursusboek. Lieneke van der Veen en Vincent Veeger hebben het ‘Sneeker Trekzak Beginnersboek’ samengesteld. Gekoppeld aan het boek is een afgesloten deel van deze site beschikbaar voor de cursisten en (aspirant) docenten. Zij kunnen de liedjes uit het boek downloaden en op hun eigen computer afspelen. De (aspirant) docenten vinden er ook didactische aanwijzingen voor hun lessen.
Inmiddels heeft de tijd ons ingehaald. Het bestuur heeft ervoor gekozen om de muziek die we voor onze lessen gebruiken niet meer in boekvorm aan te bieden maar deze uitsluitend digitaal aan onze cursisten beschikbaar te stellen.
Per seizoen 2016 – 2017 verandert er het nodige binnen onze vereniging. De laatste jaren nam het aantal deelnemers aan de cursus sterk af en is ook het vinden van vrijwillige docenten oor de diverse groepen steeds moeilijker geworden. Daarom heeft het bestuur met pijn in het hart voor het komend cursusjaar moeten besluiten om: en naar een andere locatie uit te kijken en terug te gaan naar drie cursusgroepen: Beginners, de Vervolggroep en de Gevorderden.
Vanaf het seizoen 2017/ 2018 worden zijn er geen cursussen meer gegeven maar men kan zich aanmelden voor het digitale lidmaatschap, waarbij de in de loop der jaren opgebouwde muziek ter beschikking komt aan de digi leden.